top of page

Het Schelpenmuseum opent haar deuren in Amsterdam Oost

21 maart 2017  | MONOW

We tippen het vernieuwende Schelpenmuseum in Amsterdam Oost. Het Schelpenmuseum in de Czaar Peterstraat is een schatkamer aldus het Parool. Is dit de nieuwe manier van winkelen en besteden we weer meer aandacht aan de wereld om ons heen? 
 

Modetrend

"Wij denken dat onze vlinders een natuurlijke dood sterven”. Eén van de hoopvolle opmerkingen van een Nederlandse winkeleigenaresse in de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde begin februari. Wat volgde was een schokkende aflevering, waarin o.a. Chinese vlinderpreparateur Cannon Zhao aangeeft: “als een vlinder uit een cocon komt zijn z'n vleugels nog helemaal gaaf. We knijpen ze zachtjes en stoppen ze in een zakje. Als de vlinder bedoeld is om op te zetten, moeten we het op die manier doen.”

In het Schelpenmuseum, dat is ingericht met 17de eeuws meubilair, zijn winkel en museum met elkaar vervlochten. U vindt een wisselende collectie schelpen, kunst en naturalia.

 

Liefhebbers van natuur en kunst vinden hier een verrassend cadeau in elke prijsklasse. Zoölogie, stenen en mineralen, kunstvoorwerpen, etnografica, zeewierproducten (o.a. Marinoë en AlgAran) woningaccessoires, sieraden van Petra Reijrink (museumwinkel Gemeentemuseum) en Sas Design (museumwinkel Rijksmuseum) en speelgoed.

 

Onnodig streven naar perfectie

In de aflevering is echter nog meer te zien. Levende vlinders worden in papieren zakjes gevouwen of vlinders worden gedood door alcohol in het insect te spuiten. “They all look so perfect”, zegt Ersin van de Keuringsdienst van Waarde. Perfecte, onaangetaste vlinders zijn mooi om te zien, maar om dit te kunnen garanderen worden er gruwelijke manieren gebruikt om de vlinders te doden. En vooral om

de vlinders snél te doden. Bij in het wild levende en rondvliegende vlinders raken de vleugels snel beschadigd. Volgens vlinderkenners is het dan ook nagenoeg onmogelijk om in de natuur levende vlinders gaaf opgezet in een lijstje te krijgen.

Is het aanschaffen van geprepareerde insecten en opgezette dieren in het algemeen dan per definitie slecht? Bij MONOW werken we samen met één Maleisische vlinderboerderij met als gezamenlijk doel het vergroten van kennis over het nut en bestaansrecht van deze insecten. Het vergroten van bewustzijn is heel belangrijk in een wereld waar de natuurlijke habitat en vegetatie snel afneemt - een wereld waar commercieel belang veelal voor maatschappelijk belang gaat. 

 

Onze vlinderkettingen

Ook bij MONOW werken we met echte insecten. We willen laten zien hoe mooi de natuur is, juist hoe mooi ze écht is. Een belangrijk deel van onze collectie bestaat uit vlinderkettingen en vlinderoorbellen: sieraden met een pendant gemaakt van een echte vlindervleugel. Onze vlinders komen van een vlinderboerderij in Maleisië waar de rupsen de specifieke vegetatie die ze nodig hebben om snel te groeien binnen handbereik hebben, waarna de ontstane cocon in een beschermde omgeving, in alle rust, kan ontpoppen tot vlinder. Onze vlinders groeien op in een beschermde, groene omgeving in de buitenlucht ter grootte van meerdere voetbalvelden. De maximale levensduur van een vlinder varieert van enkele dagen tot gemiddeld twee weken, waarna ze sterven en geraapt worden. Onze vlinders doorlopen hun volledige levenscyclus. Deze vlinders importeren wij naar Nederland.

 

Verliezen deze vlinders dan hun schoonheid? Wat ons betreft nooit. De vlinders hebben mogelijkerwijs door mieren aangetaste lijfjes, een afgebroken voelspriet of beschadigde vleugels - maar wie zegt dat dit storend is? Wij willen dat onze vlinders geleefd hebben. Waarom zou er niet gezien mogen worden dat een vlinder gefladderd heeft? Een afgebroken voelspriet heeft geen effect op onze sieraden. Ook de vleugels van onze vlinders zijn allemaal verschillend. Dit omarmen we. Een kleine beschadiging hoort erbij en maakt onze producten uniek. Net zo uniek als Moeder Natuur zelf. 

 

Meer weten over onze samenwerking met deze vlinderboerderij? Lees hier meer over onze vlinders of bekijk de uitzending online terug. 

bottom of page